Slimbouwen

Rendement en continuïteit van begin tot eind...

A+ Woningen

De A+ woningen lijken gewone rijtjeshuizen, maar zijn het niet. Achter het vertrouwde bakstenen uiterlijk gaat een staalconstructie schuil. En dat is ongebruikelijk bij de bouw van rijtjeswoningen.

Bij de staalconstructie hoort een nieuwe systeemvloer, de Infra+ vloer, waarin leidingen en kabels van de installaties zijn opgenomen. De gehele constructie is industrieel vervaardigd en op de bouwplaats gemonteerd op een lichte fundering. Daarna is het skelet dichtgemaakt met een complete scharnierkap en gevelpanelen. Deze panelen zijn kant en klaar aangeleverd met een machinaal gemetselde buitenzijde, kozijnen, isolatie en betonnen binnenspouwblad. Alleen het voegwerk tussen de panelen gebeurt nog op de bouwplaats.

Direct na de bouw zijn de verplaatsbare binnenwanden geplaatst en de leidingen geïnstalleerd. De leidingen lopen in twee richtingen door de vloerconstructie. Via luiken in de bovenplaat zijn deze op elk moment bereikbaar voor wijzigingen, bijvoorbeeld als de woning anders wordt ingedeeld. Winst voor het milieu is het lichte gewicht van een complete A+ woning: deze weegt zo'n 50% minder dan een traditioneel gebouwde woning. Dat betekent direct al een besparing op bouwmateriaalgebruik van 70 ton per woning.

Daarnaast heeft het project een zeer korte bouwtijd, de woningen in Etten-Leur, 36 eensgezinshuizen in totaal, hebben een bouwtijd gehad van mei tot en met oktober. De constructie was binnen drie weken klaar.

Bron: www.wonen.nl 
(Geschreven door Arend Dolsma, Bouwen met Staal voor het marktteam Woningbouw)

Kenmerken

project

A+ woningen

locatie

Etten-Leur

opdrachtgever

Woningstichting Etten-Leur 

architect

Buro A+, Kelpen-Oler

jaar van oplevering

2000

 

meer informatie

Traditioneel uiterlijk verbergt veel innovatie (PDF)

Inzendingen Nationale Staalprijs 2002 (PDF)

 

kenmerken

Flexibel

Levensduurbestendig

Bouwtijdverkorting

Gewichtsbesparing